Massage, barnhem och royal palace

Idag vid 12 ska vi aka vidare norrut. Jag gillar Phnom Penh. Har ar sa lugnt jamfort med andra stader vi varit i och folk verkar sa toleranta och nojda med tillvaron fast att har ar sa otroligt fattigt. Maste saga att det hugger till i hjartat att se alla stackars barn som springer runt och forsoker salja bocker och tigga mat av turisterna. For att inte tala om alla mammor med barn som sitter pa gatorna och hoppas pa att nagon ska lagga en slant i deras mossa da och da.
 
Jag i en Tuk tuk.

Igar tyckte vi det var en passande dag for lite massage. Efter att gatt runt och letat i sakert en timme tog vi en Tuk tuk till Seeing Hands, en organisation dar blinda blivit tranade till att massera. Det var en upplevelse. Vi kladde pa oss stora lakanklader, lade oss pa varsin brits sen kom det tva blinda och la annu ett lakan over oss och borjade massera. Emellanat var det riktigt skont men da och da gjorde det aven riktigt ont nar dom tryckte till pa omma stallen. Pa det stora hela var det najs och 6 dollar for en timme ar ju helt okej tycker jag...



Efter massagen och lite lunch handlade vi ris, bollar och rockringar. Vi skulle namligen aka och halsa pa ett barnhem en bit utanfor stan. Tuk tuk-foraren hade lite svart att hitta, men till slut kom vi ratt och det var en riktigt mysig eftermiddag.
Vi kom dit nar barnen satt och hade lektion, dom var mellan 4- 14 ar tror jag och blev undervisade av en tysk volentar. Darefter hade dom riktigt roligt med vara bollar och rockringar och mannen som hade startat upp barnhemmet var jattetacksam over vara gavor. Eftersom det ofta ar vasterlanningar som ar larare at barnen ar dom otroligt duktiga pa engelska! Vi blev runtvisade pa barnhemmet  och barnen tyckte det var jattekul att vi var dar och blev lite smaledsna nar vi sa att vi bara var dar for dagen och inte skulle komma tillbaka imorgon. Hur som helst sa kandes det som om att aven  om vi inte gjorde en jatteinsats sa kom vi ju med ris och leksaker och forenklade deras vardag nagot i alla fall. Barnhemmet far inget bidrag fran regeringen och just nu bor dar 13 barn och aven om det ringer manniskor dagligen som kanner till barn som hade behovt komma dit sa finns det inte resurser till det. Jattesorgligt.
Men det var harligt att barnen som faktiskt fatt en plats dar sag sa glada och lyckliga ut och verkade trivas suverant.









Imorse gick vi upp tidigt for att ga till Royal Palace och Silver Pagoda. Vi var ju dar igar ocksa, men hade helt glomt det faktum att man behovde tacka sina axlar och helst kna oxa, och med linne och kjol var vi inte valkomna! I alla fall hade vi ordentligt med klader pa oss idag och traskade in for att kolla laget. Helt imponerad blev jag faktiskt inte. Klart att det var fint och sadara men mer an sa var det inte. Eftersom vi var dar redan vid 8 nar dom oppnade slapp vi i vart fall att fa med en massa vilsna turister pa vara bilder, sa det var ju ett stort plus!


Nu ar klockan snart halv 11 sa strax ska vi ga tillbaka till hotellet och packa ihop det sista. Det ar riktigt skont att resa runt med en ryggsack - det gar riktigt fort att packa fatiskt! Sen blir det lunch innan vi satter oss pa bussen mot Siem Riep  =)


Kommentarer
Postat av: FindusMorgan

Har hört att tuktuk ska vara totalt och ypperligt farliga men för den delen väldigt roliga att åka runt i! Jag var avundsjuk på er fram tills idag, för nu har snön fallit här (hbg) och snö är kuuul. riktigt nice bild på palace eller pagoda då som du säger saknar turister, vilket annars förstör stor del av sina resealbum, mycket lyckat =) Ha det kaka

2008-11-21 @ 11:24:54
Postat av: Astrid

Gud vad fina bilder ni tar =) Ni ser ut att ha det riktigt härligt! När kommer du hem? pusskraam

2008-11-28 @ 10:12:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0